Brabants Kloosterleven: Binnenwereld

Kristel Heesterbeek 14-10-2021
1740 keer bekeken 0 reacties

Vijf performances van Guda Koster en Frans van Tartwijk met levende sculpturen van textiel in de openbare ruimte geïnspireerd op het Brabants kloosterleven. Te zien op het Catharinaplein Eindhoven, woensdag 20 oktober 14:00 tot 17:00 uur

2021 is het jaar van het Brabantse Kloosterleven. Daarom wordt tijdens Dutch Design Week wel een heel bijzondere performance opgevoerd. 

De levende sculpturen uit Binnenwereld zijn gemaakt van textiel en worden gedragen door de beide performers, maar het zijn geen theaterkostuums. De mensen in de sculpturen zijn onzichtbaar en zien zelf niets. De performances zijn geen straattheater: de sculpturen verschijnen ergens, maar staan ook veel stil en bewegen maar af en toe. De handeling die er wel is, is eenvoudig: er wordt bewogen, maar niet echt gedanst. Soms is er geluid, maar dat wordt nog net geen muziek. De performances worden meestal niet aangekondigd en zijn dus ook geen voorstelling op een afgesproken moment. Het Publiek zijn de toevallige voorbijgangers. De Performances van Binnenwereld hebben een vertragende werking. Meer stilstaan en beter kijken zijn belangrijk.

Binnenwereld krijgt ook een plek in jaar van het Brabants Kloosterleven. Kloosters waren niet alleen plekken van contemplatie, maar waren ook vaak gemeenschappen die zelfvoorzienend waren en hun eigen levensbehoeften produceerden.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen